به گزارش خبرنگار مهر، یوسف قوجق عصر پنجشنبه در جمع خبرنگاران استان گلستان با بيان اينکه بسياری از شخصيتهای اين رُمان، شخصيتهای واقعی هستند، گفت: علاوه بر تمامی شهدای واقعة 5 آذر، آن دسته از شخصيتهای مذهبی که هم اکنون در قيد حيات نيستند (نظير مرحوم آيتالله طاهری، مرحوم آيتالله رئيسی و ...) و از روحانيونی که هم اکنون در قيد حيات هستند (نظير آيتالله سيدکاظم نورمفيدی و ...) در اين رُمان حضور دارند.
عضو انجمن قلم ايران در همين راستا ضمن اشاره به جايگاه مهمی که اين شخصيتهای روحانی در بيداری مردم و شکلگيری مبارزات مردم بر عليه رژيم ستمشاهی در سالهای انقلاب در گرگان داشتهاند، به دو گروه فعال و مبارز مذهبی در همان سالها به نام مکتب علی (ع) و مکتب حسين (ع) نيز اشاره کرد و گفت: سعی کردهام تمامی افرادی را که به نوعی در شکلگيری انقلاب در گرگان و شهرهای اطراف نقش داشتهاند، در اين رُمان مطرح کنم که از اين نظر، رُمانی در قالب رئال نوشتهام، اما از اين نظر که در پرداختن به برخی شخصيتها روشی درونگرايانه داشتهام و مبنا را بر اين گرفتهام که همه افراد بشر ذاتاً خوب هستند و نوع رفتار آنها ناشی از شرايط بيرونی است، رُمانم قالب رمانتيک و به اصطلاح روانشناختی دارد.
وی نوع روايت و زاويه ديد انتخاب شده در رُمانش را سوم شخص و دانای کل نامحدود دانست و گفت: معمولاً وقتی راوی در رُمان، سوم شخص باشد، رعايت بیطرفی به شکل راحتتری انجام میگيرد.
اين نويسنده گلستانی همچنين گفت: از اين نظر که تاريخ را دستماية اثرم کردهام و بيشتر اشخاص آن حقيقی و صحنهها و حوادث غالباً واقعی هستند، اين رُمان در رديف رُمان تاريخی میگنجد. چون مشخصة اين نوع رُمانها همين است و اغلب نيز در اين نوع رُمان دو عامل فرهنگی يا اجتماعی در تعارض و کشمکش هستند.
قوجق درباره اين که در اين رُمان تا چه اندازه به واقعيت پايبند بوده، گفت: در رُمان، چيزی به نام روايت صرف يک واقعيت وجود ندارد و رُماننويس، مورخ نيست که دقيقاً از آنچه اتفاق افتاده، سخن بگويد. در ادبيات داستانی، اصلِ «حقيقتنمايی» وجود دارد که بر اساس آن، نويسنده مواد و مصالح کار خود را از واقعيت میگيرد و آنها را با قدرت تخيل خود به گونهای در هم میآميزد که خواننده را به وقوع حوادث متقاعد میکند. در اين رُمان نيز وقايع مهم و کليدی، همان وقايعی هستند که اتفاق افتاده، شخصيتها نيز همان شخصيتهای واقعی هستند، اما در روند شکلگيری داستان، چند شخصيت و برخی حوادث فرعی نيز وجود دارند که زائيدهی تخيلم بودند. در اين رُمان سعی کردهام بدون جانبداری از فرد يا گروه بخصوصی، ضمن تأکيد بر نقش مهم روحانيت و خاستگاه مذهبی انقلاب، تمام وقايع گرگان و شهرهای اطراف را به بهانة روايت محور اصلی داستان، تشريح نمايم.
اين نويسنده گلستانی همچنين گفت: حوادث اين رمان از فروردين 57 آغاز و با واقعة پنجم آذر همان سال پايان میيابد ولی پايانبندی رمان به گونهای است که میتواند آغازی برای روايت حوادث بعد از واقعة 5 آذر تا پيروزی انقلاب اسلامی و حتی بعد از آن يعنی دوران دفاع مقدس باشد و به همين خاطر، در نظر دارم اگر عمری باقی بود و فرصت نگارش فراهم شد، جلد دوم و سوم اين رُمان را با همان شخصيتها ـ البته با عناوين ديگر ـ بنويسم.
وی در بارة ويژگی اين رمان گفت: اين رمان ششصد صفحهای يکی از معدود رُمانهايی است که تاکنون در اين حجم در بارة وقايع انقلاب نوشته شده و از اين نظر که بر استنادات تاريخ انقلاب در شهرستانها تکيه کرده، شايد منحصر بفرد باشد و البته تنها رُمانی است که در بارة واقعة پنجم آذر گرگان منتشر شده. من از اين نظر که توانستهام جزو معدود نويسندگانی باشم که بخشی از تاريخ مستند انقلاب را در قالب رُمان ارايه دهم و به عنوان شهروندی گلستانی واقعة مهمی از وقايع انقلاب در گرگان را در ژانر رُمان به ديگر هموطنان بشناسانم، افتخار میکنم و اميدوارم با اين کار، واقعة 5 آذر از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی در تقويم رسمی گنجانده شود.
نائب رئیس انجمن نویسندگان ومولفان استان گلستان به انتخاب اين رُمان در جشنوارة سراسری پيش از چاپ و نشر نيز اشاره کرد و گفت: حوزه هنری تهران با حمايت و مشارکت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دهة فجر هر سال، طی جشنوارهای سراسری با عنوان «داستانهای انقلاب»، آثار نويسندگان در موضوع انقلاب را پيش از چاپ و نشر مورد ارزيابی قرار داده و بهترين آثار را انتخاب میکند و در همين راستا، اين رُمان پيش از چاپ و انتشار طی مراسمی در پنچمين جشنواره سراسری داستانهای انقلاب که روز 17 بهمن 1391 در تالار سوره (تهران) برگزار شده بود، از بين بيش از 30 رمان در بخش رمان بزرگسال، انتخاب و مورد تقدير قرار گرفته بود.
کتابهای داستانی يوسف قوجق تاکنون جوايز ادبی جشنوارههای زيادی را از آن خود کرده که از جملة آنها میتوان به چند دوره کتاب سال دفاع مقدس، نخستين جشنواره ملی انتخاب کتاب سال کودک و نوجوان، نامزدی کتاب سال جمهوری اسلامی و... اشاره کرد.
علاقمندان برای تهيه اين رُمان میتوانند به نشانی: تهران، خيابان شريعتی، بالاتر از سه راه طالقانی، روبروی سينما صحرا، پلاک 168، طبقه چهارم، انتشارات «شهرستان ادب» مراجعه کنند.
نظر شما